شاخص چندبعدی فقر
در این گزارش، بهروزرسانی فشردهای از وضعیت چندبعدی فقر (که از این پس در این نوشتار «فقر» نامیده میشود) در جهان ارائه میشود. این اطلاعات از ۱۱۰ کشور در حال توسعه با ۶.۱ میلیارد نفر که ۹۲ درصد از جمعیت کشورهای در حال توسعه را تشکیل میدهد، بهواسطه ی سازمانجهانیمللمتحد جمعآوری شدهاست.
فقر چگونه تغییر کرده است؟
برای پاسخ به این سوال باید از شاخص جهانی چندبعدی فقر استفاده شود. شاخص جهانی فقر شامل روندهای هماهنگ برای ۸۱ کشور است که بیش از ۵ میلیارد نفر را پوشش میدهد و ۱۲۴ کشور را به تفکیک منطقه محلی، گروه سنی و منطقه روستایی-شهری تقسیم بندی میکند؛ اما تقریباً تمام دادههای در دسترس برای این شاخص، مربوط به قبل از همهگیری کووید-۱۹ است. یافتهها در یک نگاه دلگرمکننده هستند و نشان دهندهی که کاهش فقر هستند.
با وجود اینکه تمام کشورهای در حال توسعه آمار و اطلاعات دقیقی از وضعیت کنترل فقر خود ارائه نداده اند؛ اما برآورد از آمارهای موجود به شرح زیر است؛
- ۷۲ کشور از ۸۱ کشور دارای دادههای روند کنترل فقر، کاهش قابلتوجهی در مقدار شاخص فقر جهانی، حداقل طی یک دوره، داشتهاند.
- ۲۵ کشور در هر شاخص کاهش قابل توجهی در محرومیت افراد فقیر داشتند.
- ۲۵ کشور ارزش جهانی شاخص فقر خود را در عرض ۱۵ سال به نصف رساندند، که نشان میدهد، پیشرفت به سمت هدف SDG ۱.۲، که از اهداف آن، پایان دادن به فقر در همه اشکال آن در همه جا تا سال ۲۰۳۰ است، در مقیاس قابل دستیابی است.
- در ۱۴ کشور در جنوب صحرای آفریقا و ۱ کشور در کشورهای عربی، نرخ کاهش فقر از رشد جمعیت پیشی گرفتهاست؛ اما با وجود کاهش نرخ فقر، تعداد افراد فقیر افزایش یافت.
- حداقل یک کشور در هر منطقه جهان ارزش جهانی شاخص فقر خود را نصف کرده است، از جمله کشورهای کوچکی مانند سائوتومه و پرینسیپ (۲۰۰۸-۲۰۰۹-۲۰۱۴) و کشورهای بزرگی مانند چین (۲۰۱۰-۲۰۱۴)، هند (۲۰۰۵-۲۰۰۶-۲۰۱۵-). ۲۰۱۶) و اندونزی (۲۰۱۲–۲۰۱۷).
- گروهی از کشورها ۴ تا ۱۲ سال زمان صرف کردهاند تا ارزش شاخص فقر جهانی خود را به نصف کاهش دهند، که نشان میدهد دستیابی به هدف SDG ۱.۲ امکان پذیر است.
- در ۴۲ کشور نیز یا کاهش قابل توجهی در فقر در میان کودکان وجود نداشت، یا ارزش جهانی شاخص فقر در میان کودکان با کندی کمتری نسبت به بزرگسالان، طی حداقل یک دوره کاهش یافته بود، لذا ما شاهد این هستیم که کودکان در حال رها شدن هستند.
آیا این روندها پس از همه گیری کووید-۱۹ ادامه دارد؟
دادههای دقیق سال ۲۰۲۱ یا ۲۰۲۲ فقط برای کامبوج، ماداگاسکار، مکزیک، نیجریه و پرو در دسترس است، اما تنها کامبوج، نیجریه و پرو کاهش قابل توجهی را نشان دادند.
برای مثال، کامبوج علیرغم افزایش محرومیت از حضور در مدرسه، شاخص فقر خود را طی ۷.۵ سال، از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ از جمله سالهای همهگیری کووید-۱۹، به نصف کاهش داد.
۱۰ کشور جنوب صحرای آفریقا، در طول یک دوره، دارای نرخ مطلق کاهش فقر بودند که این میزان مشابه یا سریعتر از کشورهایی بود که ارزش جهانی شاخص فقر خود را به نصف رساندند؛ اما این ۱۰ کشور، در نهایت نتوانستند ارزش شاخص فقر خود را به نصف کاهش دهند.
همچنین در پارهای از گزارشات، آمارهای چشمگیر دیگری دربارهی خروج مردم از فقر در کشورهای مختلف آمده است؛ البته باید دانست که این آمارها نیاز به بهروزرسانی دارند:
- در هند، ۴۱۵ میلیون نفر طی سالهای ۲۰۰۵-۲۰۰۶ تا ۲۰۱۹-۲۰۲۱ از فقر خارج شدند،
- ۶۹ میلیون نفر طی سالهای ۲۰۱۰-۲۰۱۴ از مردم چین نیز از چنگال فقر رها شدند،
- ۱۹ میلیون نفر در طول سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۹ از مردم بنگلادش از فقر رهایی یافتند،
- در اندونزی ۸ میلیون نفر در بین سالهای ۲۰۱۲-۲۰۱۷ از فقر خارج شدند،
- ۷ میلیون نفر در طی سالهای ۲۰۱۲-۲۰۱۳-۲۰۱۷-۲۰۱۸ از مردم پاکستان از فقر خارج شدند،
- در نیجریه نیز شاهد خروج ۵ میلیون نفر در طول سالهای ۲۰۱۸-۲۰۲۱ از فقر بودیم.
بروز فقر چندبعدی و پولی نشان میدهد که چگونه زندگی انسانها به طرق مختلف ضربه میخورد.
منبع: دفتر گزارش توسعه انسانی ، سازمان ملل متحد
تاریخ انتشار : تیر 1402 _ JUNE 2023
برای دانلود پی دی اف اینجا کلیلک کنید.